Hogyan őrizzük meg fogainkat egy életre? A parodontológus válaszol 🙂

Első lépés a helyes fogmosás, mely amennyire egyszerű témának tűnik, annyira összetett kérdéskör. Vágjunk is bele, kezdjük azzal, hogy mivel és hogyan érdemes fogat mosni.

A helyes technikával végzett fogmosás a kulcsa mindennek. Hiába veszünk drága fogkrémeket és használunk szájvizeket ezek magukban nem segítenek, kellünk hozzá mi is. Ha már fogmosási technika akkor először a fogkefe típusokról néhány szó. Napjainkban két nagy csoportjuk létezik, a kézi és az elektromos vagy más néven gépi fogkefék. Ez utóbbiak tovább bonthatók mechanikai és ultrahangos illetve szónikus rezgésűekre. Bármelyiket is választjuk mindegyikkel jól meg tudjuk tisztítani a fogainkat, ha tudjuk hogyan kell őket használni. Ezért is olyan fontos dolog a fogmosás oktatása. 

Kicsit a részletekbe menve: a kézi fogkefét apró körkörös mozdulatokkal kell mozgassuk a fognyakon, majd szintén apró söprögető mozdulatokkal kell az imént fellazított lepedéket elsepregessük a fognyaktól. A forgó (pontosabban oszcilláló) mozgást végző fogkefe fej ezt a mozgást helyettünk elvégzi, nekünk csak türelmesen a megfelelő helyen kell tartanunk a fogkefe fejet és lassan haladni felszínről felszínre. Sokan elfelejtkeznek a fogak belső felszínéről, amiket szintén nagyon fontos megtisztítani. Itt könnyebb a kisebb fejű elektromos fogkefékkel dolgozni, mint a kézi fogkefékkel habár ezekkel is megoldható a feladat, csak érdemes emiatt kicsi, gyerekeknek szánt (Jégvarázs és társai) fogkefét használni. Egyéb tippeket szívesen elárulunk személyesen a fogmosás oktatásunk során.

Jelentkezz be fogmosás oktatásunkra (akár családosan):
https://parodontologus.hu/online-bejelentkezes/

Megosztás:

További Bejegyzések:

Online Időpontfoglalás

Rodental fogászati rendelő

1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 6. 1. emelet 1. (28-as kapucsengő) A Katona József színház mellett.

E-mail: 
rodental@rodental.hu
Telefon:
06/1-337-6958
Mobil:
06/30-350-7583