A Gyökérkezelés: Amikor már nincs más út

Sokan talán azt gondolnák, hogy a fogszuvasodás csak esztétikai problémákat okoz, de sajnos a dolog ennél jóval komolyabb. Amikor a szuvas folyamat eléri a fog belsejét, és az az ideget is érinti, akkor a fog belsejében lévő ideg elhalhat.

Ennek első tipikus jele, hogy hideg, meleg ingerekre fájdalom jelentkezik az adott fogban, ami nem azonnal múlik el hanem hosszú másodpercekig, akár percekig is megmaradl. Ez az állapot hosszabb ideig is fennállhat, majd következik az az állapot amikor a fogfájás már nem múlik el hanem állandósul. Ez a kínzó állapot akár napokig is eltarthat. Legtöbben ekkor mennek fogorvoshoz és gyakori, hogy ilyenkor gyökérkezelik az adott fogat.

Azonban ha a szakszerű gyökérkezelés ebben a szakaszban elmarad, akkor idővel (hónapok, évek) a foggyökér csúcsán alakul ki gyulladás. Ennek már más tünetei vannak: a fog kopogtatásra, ráharapásra érzékeny, az íny is megduzzadhat ami akár olyan méretű is lehet, hogy az még kívül az arcon is látszik.

A gyökérkezelés rossz hírét a betegek körében a kezelés fájdalma okozza. A begyulladt fog körül lévő szövetek pH-ja megváltozik és részben vagy teljesen hatástalanítja a beadott érzéstelenítőt, így az nem tudja kifejteni pozitív hatását és ez vezet fájdalomhoz a kezelés alatt.

Tehát ha az ideg már károsodott, akkor a gyökérkezelés lehet az egyetlen módja annak, hogy megmentsük a fogat.

A gyökérkezelés során a fogorvos egy lyukat fúr a fog koronájába. A lyukon keresztül eltávolítja az érintett ideget vagy annak maradványait a gyökércsatornából, majd a gyökércsatornákat megtisztítja és végül feltölti gyökértömő anyaggal. Ezáltal a fog még egy ideig, akár hosszú évekig, évtizedekig  funkcionálhat, és elkerülhető a későbbi komolyabb problémák kialakulása. 

Összességében fontos tudni:

A hőingerek vagy akár az édes ingerek által kiváltott fájdalmat vegyük komolyan

A gyökérkezelés rendszeres fogászati ellenőrzésekkel és időben történő kezeléssel sok esetben megelőzhető.

Megosztás:

További Bejegyzések:

Online Időpontfoglalás

Rodental fogászati rendelő

1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 6. 1. emelet 1. (28-as kapucsengő) A Katona József színház mellett.

E-mail: 
rodental@rodental.hu
Telefon:
06/1-337-6958
Mobil:
06/30-350-7583