Baktériumflórától a szájhigiéniáig

A szájhigiénia elhanyagolásának súlyos következményei lehetnek. Sokan nem gondolják, de fogazatunk egészségének megőrzése nem csak az esztétikumról szól.  Az elhanyagolt szájhigiénia a patogén mikrobák közrehatásával nem csak a szájban okozhat betegséget, hanem messzebbre is kihathat.Tudtad például, hogy a helytelen szájhigiénia és az ebből eredő fogágybetegség a cukorbetegséggel is összefügghet?

Fogszuvasodás és fogágybetegség – két olyan népbetegség, amely komolyan érinti a fogazatot. Azoknál, akik hajlamosabbak a fogágybetegségre, ritkábban alakul ki fogszuvasodás, és fordítva is igaz ez. Persze ha valaki teljesen elhanyagolja a szájhigiénét és még hozzá egészségtelenül is él (például erős dohányos ) számíthat rá, hogy nála mindkét probléma ugyanúgy jelentkezni fog.

A kezeletlen cukorbetegség egy másik tényező, amely elősegítheti a fogágybetegség kialakulását és progresszióját. A fogágybetegség kialakulásán túl a candida gomba szaporodását is megkönnyíti a szájüregben. Ennek a legjellemzőbb tünete az égő érzés és a vöröses elszíneződés a  szájpadláson, amely fogsort viselőknél még gyakrabban jelentkezhet.

Ezért javaslatom, hogy – általános egészségi állapotodon túl – tartsd fogaidat ragyogóan tisztán, lepedék mentesen! A fogköztisztító kefék rendkívül hasznosak lehetnek ebben a folyamatban, mivel segítenek eltávolítani az ételmaradékokat és a plakkot a fogak közül, ahova a hagyományos fogkefe nehezen jut el. Ne felejtsd, az egészséges íny és a ragyogó fogak a szép mosolyon túl a testi egészség jele is!

Megosztás:

További Bejegyzések:

Online Időpontfoglalás

Rodental fogászati rendelő

1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 6. 1. emelet 1. (28-as kapucsengő) A Katona József színház mellett.

E-mail: 
rodental@rodental.hu
Telefon:
06/1-337-6958
Mobil:
06/30-350-7583