Stressz okozta szájproblémák

A mai rohanó világban a stressz állandó kísérőnk. Sajnos nem csak a mentális és lelki egyensúlyunkat borítja fel, de érezteti hatását a szájüregünkben is. A stressz okozta szájproblémák nem csupán kellemetlenek, de súlyos következményekkel is járhatnak, ha nem figyelünk oda rájuk.

A stressz egyik leggyakoribb szájüregi tünete a fogak csikorgatása és szorítása, más néven bruxizmus. Ez a tudattalan rágás nem csak a fogak kopásához vezet, de ínyvisszahúzódást és állkapocsfájdalmat is okozhat. Továbbá a sokáig tartó feszült érzés szájszárazságot is eredményezhet, ami kedvez a fogszuvasodásnak és a szájüregi fertőzéseknek.

A stressz gyengíti az immunrendszert is, ami afták, a száj nyálkahártyáján megjelenő fájdalmas fekélyek kialakulásához vezethet. Ezen kívül a stressz súlyosbíthatja a krónikus ínygyulladást, ami ínyvisszahúzódáshoz, sőt, súlyos esetben fogvesztéshez is vezethet.

A stresszszint csökkentése kulcsfontosságú a megelőzésben. Számos relaxációs technika, meditáció, testmozgás vagy hobbi tevékenység segíthet a feszültség levezetésében.

A fogak napi kétszeri fogmosása elengedhetetlen a szájüregi problémák megelőzéséhez, azonban rendkívül fontos, hogy évente legalább kétszer fogorvoshoz járjunk ellenőrzésre, hogy a stressz „okozta” kopást vagy ínyvisszahúzódást korai stádiumban fel lehessen ismerni és kezelni.

Megosztás:

További Bejegyzések:

Online Időpontfoglalás

Rodental fogászati rendelő

1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 6. 1. emelet 1. (28-as kapucsengő) A Katona József színház mellett.

E-mail: 
rodental@rodental.hu
Telefon:
06/1-337-6958
Mobil:
06/30-350-7583